fredag 31 december 2010

Nyårslöpning i skogen

Jag och Fredrik gav oss ut och sprang i skogen innan frukost idag. Ett fint sätt att inviga nyårsafton på och ger oss energi att fixa inför festen vi ska ha ikväll.

Stoppade fötterna i Trek Flow (barfota) och så satte vi av mot skogen. Glad i hågen över att jag fått i alla tår. Det är betydligt lättare att gå än att springa där i skogen märkte jag. Stigarna som var upptrampade kändes plötsligt så mycket smalare och det fanns inget utrymme att parera. Men fötterna kändes riktigt bra, lite kall den första kilometern men sen var jag varm.

Det var tufft i snön och jag är fortfarande förkyld så vi varvade löpning med gång. Jag fick ett skavsår på vänster häl mot slutet, måste komma ihåg att tejpa där nästa gång.

Vallaskogen bjöd från sin bästa sida idag och jag påmindes om hur härligt det är att dela detta med min sambo.









Gott Nytt År på er!

torsdag 30 december 2010

Tåträning

Jag och Fredrik tävlade om vem som kunde få i en bunt pennor snabbast i en skål.

Fredrik vann på 28 sekunder (med bästa foten) och jag tog hela 5 minuter på mig, och då fick jag inte ens i de två sista! :O Det är tydligt att jag måste träna mer på detta. Jag har verkligen ingen som helst gripförmåga.

Här har jag filmat mitt försök och Fredriks andra försök med hans sämsta fot. Det skiljde bara ca 10 sek mellan hans försök. Orättvist!

Fredrik:



Jag: Ni behöver inte titta på hela, det är väldigt trist :P

Allt går med våld och vaselin!

Eller?

Fast mitt bästa medel just nu är kroppspuder och inte vaselin. Tåfickorna på Trek Flow är grymt trånga. Med tåstrumpor får jag inte i varken lilltårna eller de som sitter bredvid. Men det går att springa ändå.

Barfota med ett halvt kilo kroppspuder får jag i alla tår förutom vänster lilltå. What's up med det Vibram?

Tanken är att jag och sambon ska ta en morgonjogg i skogen imorgon och det vore skönt att få in en bra teknik hur jag ska få på mig dem ordentligt. Förkylningen är inte så farlig, jag är mest snorig och harklig. Känner mig inte slö och orkeslös och har ingen feber. Det ska bli intressant att få uppleva känslan av att vara nästan 6 kg lättare jämfört med sist jag sprang i skogen.



Men jag undrar hur jag ska undvika att snön kommer in på huden om jag kör utan strumpor? Några benvärmare har jag inte.. Hmm..

onsdag 29 december 2010

2010 - året då jag skippade löparskorna

I juli 2010 fick jag mina allra första FiveFingers, ett par Speed. Det var då jag startade den här bloggen.

Jag började med att gå promenader i skogen och sen sprang jag ca 1 km 2-3 pass i veckan och ökade med 1 km för varje vecka. I början hade jag en väldig träningsvärk i vaderna och var lite konfunderad om fotisättningen. På mitt första löppass sprang jag enbart på framfoten, men nu springer jag med hela fotbladet.

Så småningom kom jag upp i mina normala distanser, vilket är runt 5 km. I augusti sprang jag Midnattsloppet i Göteborg i mina Speed och jag sprang milen på min snabbaste tid hittills.

Jag har mestadels sprungit i skogen med mina FiveFingers, eftersom jag tycker att känslan är bäst där. Jag får känna naturen under fötterna, stenarna, rötterna. Det är en underbar känsla.

I oktober sprang jag ett riktigt terränglopp här i Linköping - XC-Race. I obanad terräng och genom kärr försökte jag få fäste med mina stackars Speed. Det tog tid, men jag kom i mål och det var något av det tuffaste jag gjort, i dubbel bemärkelse.

Jag är inte på något sätt smidig och smärt. Jag har under min invänjningsfas vägt ca 10 kg för mycket. Galet att springa utan skyddande löparskor, kan man tycka. Moderna löparskor med uppbyggd häl är inte bra för våra fötter, eller våra knän. Ju tyngre man är och ju hårdare underlag man springer på desto viktigare är löptekniken. Desto mer försiktigt och lätt måste man springa. Barfotaliknande skor främjar detta, men inte uppbyggda sådana. Man får ingen känsla för underlaget i moderna och klumpiga löparskor och maler på oavsett underlag. Gissa varför det uppstår så många skador?

Moderna löparskor har bara funnits i 45 år och det är befängt att tro att en sko är bättre än våra egna fötters konstruktion.

I år har jag sprungit 353 km varav 157 km med FiveFingers speed, 14 km med FiveFingers Trek Flow och 23,6 km i Inov-8 x-talon 212.

FiveFingers-året som gått:















Vallaskogen om vintern

Jag har inte promenerat i skogen sedan i höstas. Sist jag sprang var det barmark och lite lite is på vattenpölarna.

Jag är förkyld och har varit det i snart en vecka nu, och jag kan därför inte springa. Men jag gjorde det näst bästa och tog en promenad i skogen för att se om det är springbart eller inte.

Det var upptrampat hela vägen, så nu kommer jag springa där i mina FiveFingers så fort jag blir frisk! Längtar :)





måndag 27 december 2010

Jag skulle nog fnittra som en liten tonåring

Jag tror Colting är min nya idol. Jag läser ett kapitel ur Den nakna hälsan för min sambo de kvällar vi är lite piggare och det är svårt att lägga ner boken.

Att han sedan framträder mer i media och har återupptagit bloggandet gör honom än mer intressant tycker jag.

Det skulle vara hemskt kul att delta i någon av hans workshops i framtiden. Jag skulle nog fnittra som en liten tonåring.

lördag 25 december 2010

Hur länge varar en förkylning?

Jag är förkyld. Det tillhör inte vanligheterna så jag har till och med glömt hur länge en förkylning varar. Hoppas på en vecka. För sen tänkte jag börja springa igen. Hajja att jag är rastlös efter det grymma passet jag sprang i onsdags.

Har börjat läsa Coltings nya bok "Den nakna hälsan". Jag och sambon råkade köpa den till varandra i julklapp. Det är kul hur filosofierna går hand i hand. Minimalistisk löpning och ursprunglig föda. Colting behandlar ju båda ämnena i nya boken. Han vet ju vad han snackar om liksom ;)

torsdag 23 december 2010

Persade utan kolisar!

Ja jag har basunerat ut det lite överallt, förutom här.

I somras sprang jag Bysjöloppet i Åtvidaberg. 5 km terräng och jag orkade 1,5-2 km innan jag fick total soppatorsk. Jag hade fått gå i varenda uppförsbacke och sprungit på vilja. Benen kändes som bly redan efter 200 m. Sen gick jag 2 km och sprang den sista på enbart vilja. Det var mitt sämsta lopp någonsin. Kom i mål på min näst sämsta tid på 5 km. Sedan dess har jag tragglat med fettdriften, försökt springa utan kolhydrater men misslyckats gång på gång. Jag lyckades aldrig komma över tröskeln.

De senaste veckorna har jag inte ätit mer kolhydrater men ökat på proteinet, markant. Jag går ner i vikt och jag har massor av energi.

Igår sprang jag på löpband. För första gången utan kolhydrater i kosten dog jag inte på direkten. Jag var inte ens i närheten av någon vägg! Jag tog till och med personligt rekord på 5 km! Mitt PB var förut 30:01 min och idag är det 27:58!

Visst är det skillnad att springa på löpband och inomhus, men jag hade 1% lutning och bristen på vind gjorde att jag svettades brutalt. Det kan också vara jobbigare mentalt att springa på ett löpband. Man kommer ju ingenvart och miljön är inte det minsta omväxlande. Så på ett sätt tror jag det jämnar ut sig.

Jag är sjukt glad över mitt nya rekord och att jag orkade ta i så hårt fastän jag inte äter kolhydrater.

Det är en stor seger för mig.

Med det önskar jag er läsare en riktigt god jul!

tisdag 14 december 2010

Nya böcker

Är det någon som läst de här böckerna? :)

söndag 12 december 2010

Vinterpass med Trek Flow

Hej på er!

Nu har jag sprungit igen, fast utomhus den här gången och med mina FiveFingers Trek Flow. Gick jättebra! Däremot tycker jag det är knepigt att skriva på två bloggar och har inte riktigt bestämt mig hur jag ska göra med den här bloggen. Under tiden jag funderar får ni läsa på dessismat.blogspot.com om min löpträning och dagens pass.

tisdag 7 december 2010

Jag har sprungit!

Inte utomhus och inte långt. Men snabbt och utan att få ont i foten. Lycka! :)

Läs mer på dessismat.blogspot.com