Varför barfota?

Nåja, helt barfota springer jag inte. Jag använder FiveFingers som fungerar som ett skyddande fodral som håller skärsår och annat otäckt borta.

Jag tror helt enkelt på den här formen av löpning. Människan är konstruerad att förflytta sig barfota och de löparskor vi har idag har bara funnits sedan 1970-talet. Att stoppa fötterna i dämpade och stabiliserande skor försvagar snarare våra fötter. Vi har många nervtrådar under fötterna och det är inte för inte som de finns där. Med moderna löparskor får vi ingen information om underlaget vi springer på, och vi kraschlandar varje gång vi sätter i hälen först.

Asfalten då? Vi är väl inte designade för att springa på så hårda underlag?
Vi är designade att springa på de flesta underlag, inkl. asfalt, tror jag. Studier visar att större nedslagskraft uppstår då vi landar på mjukare underlag än hårdare. Och ju mer dämpade skor vi har desto högre belastning uppstår, dels för att vi helt enkelt litar på att skorna gör jobbet.

Vidare har jag väldigt låga fotvalv, jag är näst intill plattfot och jag har något som heter hammartår vilket har lett till små förhårdnader på ovansidan av tårna. Jag tror detta kan bli bättre genom att helt enkelt bära minimalistiska skor. Fast vänta, skor är det ju inte! Fothandskar är ett bättre ordval.

Det är löjligt kul att springa utan löparskor. Testa själv!

Artiklar: