torsdag 2 juni 2011

Snabb stege med Akele

Ikväll ett par timmar efter att vi kommit hem från LOK-milen cyklade vi bort till Folkungavallen och intervallträningen med Akele. Stege stod på schemat idag. Men först körde vi löpskolning barfota på fotbollsplanen. Kul initiativ från Jonas! :)

Jag tog sen en kortare variant av stegen och krämade på istället. Hade inga höga förväntningar på intervallerna idag då jag sprungit en mil i terräng tidigare under dagen. Men det gick snabbare än förväntat! Jag tog verkligen ut mig och det syns nog på kilometertiderna. Grymt snabba!

Såhär såg min stege ut:
210 m: 00:57 min (4:31 min/km)
1 min vila
410 m: 1:51 min (4:31 min/km)
1 min vila
600 m: 2:53 min (4:48 min/km)
1:31 min vila
410 m: 1:52 min (4:33 min/km)
1:20 min vila
210 m: 55 sek (4:22 min/km)
44 sek vila
220 m: 53 sek (4:01 min/km)
Totalt 2,27 km på 10:18 min (4:32 min/km).

Efter passet varvade jag ner med några varv runt fotbollsplanen och sen körde vi lite core med olika varationer av plankan. Omvänd planka funkade inte alls, fick kramp i vaderna direkt.

Jag springer numer 5 km i sträck på samma kilometertider jag sprang intervaller på i vintras så nu kan jag ta i lite mer och springa snabbare. Känns bra! Torsdagsintervallerna har hjälpt mig massor. Tänk.. en dag kanske jag springer milen i 4-tempo.

Sprang hela passet barfota vilket funkade fint. Känns som att fotsulorna vant sig ganska bra och blir inte slitna av att springa på bana. Nu har jag dock fina små blåsor på undersidan av fötterna. Det är resultatet av totalt 7 km barfotalöpning idag.Kul att läsa era svar ang. musik under löpningen! :) Det verkar som att de flesta upplever att det är bättre utan musik. Jag själv lyssnar sällan på musik om jag springer i skogen. Naturen är tillräckligt inspirerande och varierande. Men om jag springer på asfalt i stadsmiljö lyssnar jag alltid på musik, jag står inte ut annars.

Imorrn har jag bokat ett core-pass på lunchen! Kan behövas.

5 kommentarer:

 1. Grymt bra jobbat Dessi! Du såg riktigt stark ut, särskilt med tanke på att du sprungit Lokmilen tidigare under dagen :)

  SvaraRadera
 2. Borde försöka hitta nått riktigt bra sätt att köra intervaller.. jag e otroligt dålig på att göra annat än att koncentrera mig på att sätta en fot framför den andra.

  Har dock en fråga.. försöker använda mina fivefingers så gott som jämt, dock har jag inte vågat börja springa i dem ännu.. utan det blir mest promenader.
  HUR går du?
  Alltså blir det heelstrike eller går du även "framfota" när du inte springer?

  SvaraRadera
 3. Caena: När jag går i mina fivefingers sätts hälen i först, men inte särskilt hårt - då gör det ont efter ett tag. Det är därför det är svårt att "powerwalka" i fivefingers om du upptäckt det :) Likadant när jag springer. Det är inte meningen att man bara ska springa på tårna, utan hela foten ska vara i kontakt med marken (frånsett om man springer snabbt). Det blir däremot ingen tydlig/hård heelstrike och foten landar under kroppen.

  SvaraRadera
 4. Har också upptäckt att man blir ganska långsam i fivefingers.. =/.. iaf jämfört med andra i vanliga skor..

  försöker få till ett steg där jag tar framfoten och sedan ner med hälen (men nästan inte slå i)..

  Vet inte hur snabbt jag ska våga ta mig fram i löpningen med fivefingers på.. hjälp?

  SvaraRadera
 5. Hana_Caena: Det är inte lätt i början. Det tog ett tag för mig innan jag förstod hur jag skulle springa. Först tänkte jag efter för mycket och försökte medvetet styra hur jag satte ner fötterna. Nu låter jag bara fötterna landa som de vill landa och det har funkat bra hittills :) Så släpp tyglarna så ska du se att din kropp säger åt dig hur du ska göra.

  SvaraRadera