söndag 23 januari 2011

Långpass, äntligen!

OK, det är väl dags att ta i lite när det gäller löpningen. 30 min är nog lite för lite, men det kan ju också kännas långt om man springer runt 90% av max som jag brukar göra på den korta tiden.

Idag ville jag vara ute i en timme och ligga på runt 70-80% av maxpuls. Ligger jag högre i puls blir löpningen för ansträngande och det vinner varken kropp eller psyke på vid de här distanserna. Jag vill öka uthålligheten och då är det den pulszonen som gäller tror jag. Ligger jag lägre så springer jag för långsamt för att det ska kännas komfortabelt. Folk kommer ju liksom om mig då, och 70-80% av max känns inte så tufft som man kanske kan tro. Jag flåsar inte nämnvärt och tempot kan jag hålla väldigt länge.

Dagsformen kan variera ganska mycket och det känns bra att kunna anpassa löpningen efter kroppen, för pulsen kan man alltid träna efter. Det finns heller inga prestationskrav om man tränar efter pulsen, risken för att man pressar sig för hårt minimeras alltså. Jag är annars rätt bra på det.

Målet är sen att kunna springa snabbare i samma pulszon så att mitt mål på 2:30 timmar på GbgVarvet inte blir så svårt att uppnå.

Jag lyssnade på Sommarpratarna i P1 från 2008 med Mia och Klara. Blev väldigt berörd då Mia läste upp ett sorgebrev till sin döda pappa.Passet var väldigt skönt. Inte ansträngande och inga krämpor. Annars kan det ju hända ganska mycket under en timme, men det enda som inträffade var att jag fick ett skavsår på sidan av foten. Har redan satt tejp på vänster häl eftersom det brukar skava där, men nu får jag alltså tejpa där med. Mina FiveFingers Speed skaver ingenstans, men Trek Flow har nog grövre sömmar/limningar.

Mitt i rundan ringde mamma och eftersom jag ville prata med henne så svarade jag. Tycker annars att det är konstigt när jag ser löpare som snackar i telefon, men jag var ju ganska ensam ute så det fanns ingen risk att någon skulle "komma på mig" ;)

När jag kom hem var jag knappt svettig. Jag som annars är en mästare på att svettas vid ansträngning såg mer ut som om jag hade tagit en promenad. Sminket intakt till och med. Lite Solsidan medan jag stretchade och söndagen avslutades perfekt!

8.08 km på 01:02:37 timme och en medelpuls på 172 slag/min (80% av max) blev det. 831 kalorier förbrukades, inte så pjåkigt.


Efter hemkomsten. Knappt en ynnest av ansträngning.


Skav som knappt syns men känns!

5 kommentarer:

 1. Härligt jobbat! Kul att vi båda fick till bra pass ute igår. Hoppas det smälter lite mer ute så man kan springa lite lättare i skogen.

  SvaraRadera
 2. hej hej fin blogg :) om du är intresserad av kost,viktminskning & träning så läs min blogg lowcarbdiets.blogg.se :)

  SvaraRadera
 3. Springer du med dina Vibrams på vintern också? är itne det väldigt kallt? Jag tänker skaffa ett par under våren, vilka rekoemnderar du att börja med? Eller spelar det inte så stor roll. springer du hela göteborgsvarvet barfota också?

  SvaraRadera
 4. Supershero: Hej! :) Ja det gör jag, jag har två olika modeller; en för sommaren och en för vintern som har lite tjockare sula och är gjorda i neopren (samma material som dykardräkter) så de håller kylan ute. Det är lite kallt första kilometern, men sen är fötterna lika varma som resten av kroppen.

  Om du ska springa nu i vinter rekommenderar jag de jag springer i nu; FiveFingers Trek Flow. Men om du ska vänta tills det är varmt och torrt ute rekommenderar jag varmt FiveFingers Speed. Jag tror de anses vara de bästa och skönaste av alla FiveFingers, enligt det jag läst iallafall :)

  Ja jag ska springa Göteborgsvarvet i FiveFingers, men jag tror jag ska köpa ett par nya tills dess. Ett par rosa eller vita Bikila.

  SvaraRadera