söndag 30 januari 2011

Långpass med mjölksyra

Det här med att jag aldrig får mjölksyra lär jag få äta upp nu.

För när jag stack ut fick jag mjölksyra i vaderna på direkten. Men det var ingen vanlig mjölksyra, det här var en sån mjölksyra som uppstår när man t.ex. snörat åt skorna för hårt. Vet inte riktigt vad det beror på, men det kan hänga ihop med svullenhet vid menstruation eller att vaderna inte återhämtat sig helt från Olgorna i torsdags. Det var rätt brutalt faktiskt.

Upplevde det här relativt ofta förr innan jag började springa med FiveFingers. Jag bet ihop och det störde inte tillräckligt mycket för att det skulle bli jobbigt att springa, bara jobbigare än normalt.



Med gamla pop-dängor från 90-talet i lurarna var det inget som kunde stoppa mig. Jag älskar att lyssna på musik som jag växte upp med under mina löprundor. Det kan vara allt från Ace of Base till Aqua. Det är poppigt! Och vem blir inte glad av poppiga, glada låtar? :)

Försökte hålla pulsen runt 175 i snitt under rundan. Första kilometern ligger nästan alltid under 170, för då fryser jag nästan alltid lite grann. Sen blir jag varmare och pulsen stiger något. Kunde hålla ett jämnt tempo och det var otroligt skönt. Det enda som störde lite grann var mjölksyran.

Där jag springer är det till 90% barmark såhär års, men under det här passet tog jag en omväg för att samla kilometer och det var isgata och dåligt sandat. Jag höll på att vurpa vid ett tillfälle. Där ska jag nog inte springa mer förrän snön har smält.

10 km på 01:17:16 timme och en medelpuls på 170 slag/min (79% av max) blev det. Medelpulsen låg lägre än normalt vid samma medeltempo som senaste långpasset. Då låg den på 177 slag/min. 1010 kalorier förbrukades.

Riktigt långsamt och skönt pass idag alltså. Jag kan hålla det här tempot i ett helt marathon, och det säger mig att jag absolut bör springa lite snabbare nu när det "bara" är en halvmara jag siktar mot. Då kommer såklart pulsen sticka iväg lite. Jag kan ju variera min träning lite.

Förslag på upplägg:
Ett långsamt långpass (60-90 min), ett snabbare distanspass (45-60 min) och ett intervallpass (ca 30 min) per vecka. Vad tror ni?

Den här veckan har jag sprungit två långpass (9 och 10 km) och ett intervall-pass. Totalt 25 km.



13 kommentarer:

  1. Nu springer du ju relativt jobbiga pass varje gång, ett eller två långpass i lite lägre tempo (så pulsen ligger kring 60-70%) kan vara trevligt som komplement för att både träna aerob kapacitet och att vänja kroppen/pannbenet för långvarig ansträngning.

    http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=964223

    SvaraRadera
  2. pgrondahl: Har funderat på det, men jag kan inte springa med så låg puls. Då får jag dessvärre börja gå och det vill jag inte.

    SvaraRadera
  3. Oj vad fuskigt med barmark! Här är det massor med snö och lär vara i flera månader till.
    Att variera mellan kort och långt och snabbt och långsamt låter som en bra idé. Jag springer ganska exakt som du på mina långpass, och det känns bra inte minst för psyket att hålla sig kring det där tempot där man känner att "så här kan jag hålla på hela dagen": :-)

    SvaraRadera
  4. härligt med barmark, det vill jag också ha!

    vi verkar ligga rätt lika i tempo när vi springer.

    Fast jag har inte vågat mig på att testa sånna five fingers, jag tycker det ser obekvämt ut :)

    SvaraRadera
  5. Nattyxne: Tyvärr är det en del snö kvar, men det är snöfritt och ganska torrt på de cykelvägar jag brukar springa på :) Längtar till våren!

    Jossan: :D Nej nej de är långt från obekväma. Trek Flow (vintervarianten) kan bli lite obekväm efter en timmes löpning men Speed-modellen är underbar. Du måste testa! :)

    SvaraRadera
  6. Hej!
    Jag tycker att för att springa med dina Five Fingers det är helt okej pass. Men de kan inte räknas som långpass!
    Ett långpass är mycket mer än 60 minuter.
    Jag tror inte du skulle kunna springa en hel mara som du säger även om det är i långsamt tempot med dina långpass du har än så länge kört. Eller jo, det kanske går men huvudsaken är att orka och må bra hela loppet. Eller hur?
    Kroppen måste vänja sig med mycket mer!!
    Hoppas du kan öka mängden!! Det kommer att betala sig när du springer i Göteborg. Jag lovar!
    Läs vad Mia skrev idag om varför ska man springa långpass!!
    Kram

    SvaraRadera
  7. Coyntha:
    Det finns många definitioner av vad ett långpass. Din definition är säkert inte samma som de värsta ultralöparna har som tycker att 180 minuters långpass är för nybörjare.

    Samma sak om man kollar på 1500 m löpare så kan ett långpass för de vara mellan 5 till 10 km.

    En av de vanligaste definitionerna av ett långpass är att det är det längsta passet (distans eller tid) under en vecka och motsvarar ca 25-30% av veckodistansen. Jack Daniels skriver om detta i boken "Daniels' Running Formula" om du vill läsa lite mer om hans definitioner.

    Annars är den mest generella definitionen av ett långpass att det är det längsta passet (distans eller tid) under en vecka. För en nybörjare kan det vara 3 km passet om man springer 1 km pass övriga gånger.

    Nu är Dessis och mitt mål ej att springa en hel mara iår utan en halvmara och då tycker jag att ett 60-90 minuterspass låter utmärkt som ett långpass.

    Jag kommer att lägga mina långpass på ca 15 km vilket förmodligen kommer ta mig ca 75-80 minuter i lugnt tempo.

    SvaraRadera
  8. Coyntha: För mig är 60 min+ ett långpass. Det står i relation till hur länge jag normalt sett springer, vilket är ca 30 min.

    Jag har precis börjat springa regelbundet igen och är inne på min 2:a eller 3:e vecka. Det viktigaste för mig nu är att hålla kontinuiteten. Mitt mål är, som Fredrik sa, en halvmara och då är 60-90 min alldeles lagom.

    Gränserna flyttas hela tiden och snart kanske en timme är ett vanligt distanspass för mig. Fötterna måste också vänja sig vid att springa längre än vanligt flera gånger i veckan. De är ömma efter varje pass just nu och skulle jag öka till 90 min nu direkt skulle jag kanske riskera att skada mig.

    Hoppas du förstår att min definition av ett långpass inte stämmer överens med din definition. Vi är alla olika med olika mål och förutsättningar.

    SvaraRadera
  9. Japp. Ni har det rätt!
    Det kommer att gå bra och framför allt ni måste ha det roligt....

    kramar

    SvaraRadera
  10. Coyntha: Ja visst är det så! :)

    SvaraRadera
  11. Hej! En sak jag är lite nyfiken på.. Ser här i kommentarerna att du sprungit regelbundet bara i 2-3 veckor nu... Jag tycker det är fantastiskt bra att springa milen på strax över en timme på så kort tid? ... Själv har jag anmält mig till Premiärmilen i Stockholm den 27e mars.. Jag kan springa 5 km men vet inte hur det kommer gå med en mil... och jag har nästan 8 veckor på mig! Kände ett litet hopp här tändas! Eller så har du en kanon grundkondition som inte jag har!! / Malin

    SvaraRadera
  12. Malin: Woops! Nej jag har inte löptränat i bara 2-3 veckor, utan jag har bara börjat springa regelbundet igen efter en höst då det bara blivit sporadisk löpning pga motivationsbrist, skador och förkylning. Jag började springa 2008.

    Jag tror du kommer fixa milen utan problem! På två månader får man upp kondisen ganska mycket. Dessutom får man en hel del jävlar anamma när man ska springa lopp och man klarar alltid mer än vad man tror :)

    Lycka till på Premiärmilen!

    SvaraRadera
  13. Tack för ditt svar!! Och jag menade inte att jag trodde att du bara sprungit i 2-3 veckor. Har följt längre än så. Så jag vet att du tränat hela tiden... Men själv är jag så feg. Jag springer 5 km utan större problem.. Men vid 7 km börjar mina höfter kännas rostiga eller hur man ska beskriva det.. Och då tänker jag alltid att jag inte klarar mer! Men önskar så man kunde springa ute här (i uppsala) är det sjukt halt och isigt överallt!! dålig tillgång på löpband på gymmet också.. :) Men jag är väldigt peppad!

    Tycker det är jättekul att läsa om din träning! Keep up!! :) / Malin

    SvaraRadera