torsdag 24 mars 2011

Den nakna hälsan - föreläsning med Jonas Colting

Vi kom dit i god tid innan föreläsningen började och Colting själv prickade av alla besökare och tog i hand. Väldigt trevligt! Många föreläsare låter annars andra sköta allt runt omkring och gömmer sig backstage innan själva föreläsningen.

Vi tog plats längst fram i salen på Radison Hotell mitt i stan. Strax efter kl 17:30 började föreläsningen och Colting pratade om upplägget av hans föreläsning; idrottsbakgrund, träning, stenålderspromenad, löparskor och slutligen kost.

Fredrik och jag satt och nickade och höll med mest hela tiden. Vi äter lågkolhydratkost sedan flera år tillbaka och upptäckte fördelarna med Vibram FiveFingers i somras. Colting pratade om hur kroppen själv reglerar nedslagskraften i fotnedsättningen om vi springer barfota eller med mycket tunna sulor jämfört med moderna uppbyggda löparskor. Asfalt är hårt, och många tror att barfotalöpning på asfalt är farligt.

Det tror jag inte stämmer, när vi springer på hårda underlag utan skor dämpar vi steget utan att vi tänker på det. Hjärnan får nämligen signaler från nervändarna under fötterna om att "oj, här var det hårt, bäst att ta det lugnt". Det går inte med moderna löparskor. Hjärnan får ingen feedback om underlaget och kan därför inte reglera isättningen. Vi dundrar fram oavsett underlag och inte allt för sällan vrickar vi fotlederna pga den uppbyggda hälen. Dumt!

Stenålderspromenad och funktionell träning väckte mitt intresse, det skulle vara väldigt kul att göra något liknande i sommar. Skogen är precis runt hörnet och är man bara lite kreativ så är hela skogen ett fullutrustat gym. Här finns en bra video på hur man kan utnyttja skogen, det ser verkligen kul ut!Sist men inte minst pratade han om kosten och om train low - race high vilket innebär att man tränar utan kolhydrater för att maximera fettförbränningen. Innan tävling kolhydratladdar man för att maximera båda energikällorna. Det gäller i första hand riktigt långa lopp. Kroppen har omkring hundra tusen kalorier lagrat i form av fett, men har bara ca 2000 kalorier i form av kolhydrater. Har man alltid tillgång till kolhydrater använder kroppen det som bränsle, man blir alltså sockerdriven istället för fettdriven.

Vidare talade han om hur vi sedan ett antal år tillbaka blivit lurade att tro att mättat fett är farligt. Tänker man logiskt har mättat fett alltid funnits tillgängligt för människan och vi borde rimligtvis vara väldigt bra anpassade till det. Men Livsmedelsverket vill få oss att tro annat.

Under föreläsningen blev det två pauser. Då kunde man gå och ta vatten eller kaffe samt nötter. Tycker det var ett väldigt trevlig initiativ att bjuda på mättande snacks som inte höjer blodsockret. Lite smart också eftersom föreläsningen varade i över tre timmar och åhörarna behövde hålla sig alerta och intresserade så länge.

Efter föreläsningen passade jag på att få mina två ex av boken "Den nakna hälsan" signerade.

Får ni tillfälle att gå på någon av hans föreläsningar, gör det! Oavsett om ni är intresserade av barfotalöpning eller kost. Colting är väldigt bra på att få folk att lyssna och bli intresserade och talar så att alla förstår.

Jag filmade ett litet klipp som ni kan titta på om ni vill:

4 kommentarer:

 1. Tack för genomgången. Jag skulle gärna gå en stenåldersrunda i skogen om jag fick med mig några. Går man själv och hugger i sten och träd finns nog risken att man blir intagen:)

  SvaraRadera
 2. Det verkar som att han tar upp ungefär samma saker i föreläsningen som i den nakna hälsan, men jag kommer garanterat gå på hans föreläsningar om jag får chansen ändå. Oerhört inspirerande människa.

  SvaraRadera
 3. Ååååh, jag vill också!

  SvaraRadera
 4. I sommar håller jag och kursgården LCHFNolaskogs kurs i Ursprunglig fitness- LCHF och stenåldersträning i teori och praktik. Välkommen om du vill inspireras och lära dig mer om hur man kan använda skogen i sin träning.

  SvaraRadera