torsdag 3 mars 2011

Seedningslopp - hjälper eller stjälper?

Jag fick ett så bra mail av min vän Coyntha idag. Det fick mig att fundera. Hon har sprungit Göteborgsvarvet två gånger och det gick bättre för henne den gången hon inte seedade och således hamnade i en långsammare startgrupp. Då kunde hon lättare hålla sitt eget tempo.

Fredrik och jag har mailat Göteborgsvarvet och frågat om vi kan springa seedningsloppet här i Östergötland istället. Det skulle spara in en hel del pengar då vi slipper resa långt och bo på hotell etc. Jag räknade ut att jag kommer hamna i startgrupp 13 (av 20) om jag springer 10 km på 60 min. Alltså kommer jag hamna bland personer som liksom jag inte springer särskilt snabbt.

Så frågan är hur stor risken är att de andra springer snabbare än min planerade fart? Jag har tänkt springa första milen strax över 7 min-tempo för att sedan öka andra milen och springa i 6:10-6:30-min fart. Andra halvan snabbare än första alltså. Om risken finns att jag dras med och springer snabbare än min plan måste jag hålla noga koll på klockan.

Det är sådana här problem jag står inför nu som premiärlöpare på Göteborgsvarvet. Det är mycket jag inte har en aning om.

Vad är era erfarenheter av seedningslopp? Någon av er som sprungit Göteborgsvarvet och vill dela med sig av erfarenheter?


Uppdat: Nej, det gick inte att flytta seedningsloppet. Men vi har anmält oss till Mantorp iallafall och hoppas de kan ordna så vi får pengarna tillbaka från Göteborg. Vi får se!

1 kommentar:

  1. Jag tror faktiskt inte att det spelar någon större roll oavsett. Har bara sprungit en gång, då startade jag i den första oseedade gruppen (13 eller 14 2009). Då sprang jag på 1:54 och blev konstant omsprungen av snabbare löpare under hela loppet samtidigt som jag konstant sprang om långsammare. Det finns många snabba löpare i de oseedade grupperna och riktigt långsamma i företagsgrupperna som startar mellan grupp 3 och 4 så det är bara sikta in sig mot slalomlöpning.

    SvaraRadera