lördag 19 mars 2011

För kung och fosterland

Jag gick upp en halvtimme innan avfärd och kände mig allt annat än pigg. Jag lyckades få i mig lite frukost, en kesella och några köttbullar och drack ett stort glas vatten. Vi har hyrt en bil från bilpoolen i helgen och vi hämtade upp Fredriks syster Elisabeth som ville följa med som support och fotograf :)

Vi kom fram till Mantorp park ca 09:20 och då hämtade vi först ut våra nummerlappar. Sen träffade jag journalisten som intervjuade mig och Fredrik. Innan start tog en fotograf lite bilder på oss och våra hobbit-skor. Det var många som kom fram och var nyfikna på dem, det var kul!

Vi ställde oss i startfältet och jag ställde mig ganska långt bak. Vi skulle springa på en racingbana som mätte 3,33 km per varv och skulle således springas tre varv. Kom iväg med en bra fart, sneglade på klockan och såg att jag låg på 5 min-tempo och blev glatt överraskad. Det är lätt att bli lurad när man har så många andra löpare omkring sig. Det kändes ganska lätt så jag pinnade på. Första varvet gick bra men lade märke till en hemsk motvind som drabbade oss på en lång raksträcka. Vinden var hård och konstant då racingbanan ligger väldigt öppet utan skyddande skog eller liknande. Det var skönt att bli lite svalkad men det sänkte tempot något.

Det fanns vatten vid start/mål och jag drack en gång för att svalka strupen lite. Hade hunnit bli rätt torr i halsen. Andra varvet var jobbigast, nu hade jag varit igång ganska länge och pinnat på i en bra hastighet och jag började bli trött. Under sista varvet sprang jag om några löpare och det gav mig lite energi. Men jag var ordentligt varm då solen verkligen legat på under vissa partier. Under sista biten på sista varvet försökte jag lägga i en extra växel och den sista kilometern blev loppets snabbaste. Märkte dock att något inte riktigt stod rätt till då Garmin började närma sig 10 km och jag hade långt kvar till mål. Banan skulle vara 10 km men Garmin visade till slut 10,3 10,24 km och Funbeat 10,22 km. Jag som ville persa på milen kollade ner på klockan när den slog om till 10,00 km och den visade 59:58 min. Hell yes!!

Elisabeth och Fredrik stod och hejjade när jag sprang i mål. Hävde mig ner i en snödriva av utmattning men var snart på benen igen. Jag fick en medalj och tog en mugg med vatten. Det var Sven från Akele som delade ut vattnet vid mål och vi hann prata lite innan vi drog vidare in i stugan där journalisten befann sig. Han ville höra med oss hur det hade känts efter loppet och vad vi tyckte om seedningslopp. Han hade även hunnit klicka in sig här på bloggen och läst om Bysjöloppet vi sprang i Åtvidaberg i somras.

Göteborgsvarvets seedningslopp 10 km (10,24 km)
Tid: 1:01:25 min (05:59 min/km)
Medelpuls: 199 bpm (93% av max)
Maxpuls: 210 bpm (98% av max)
Höjdstigning: 39 m
Temperatur: Ca 4 grader soligt
Underlag: Asfalt
På fötterna: FiveFingers Trek Flow

Personligt rekord på milen resulterade denna förmiddag i. Jag är nöjd men det var inte enkelt gjort. Från start och första kilometern hade jag 185 i puls i snitt. Sen steg den för varje kilometer och låg över 200 de sista 7 km. Att ligga över 90% av max under så lång tid är verkligen jobbigt och ingenting jag gör på ett vanligt träningspass precis.

Mitt stora mål har alltid varit 60 min på milen och idag lyckades jag komma strax under. Det känns fantastiskt stort och jag undrar vart jag hamnar om ett halvår, ett år?


MÅÅÅÅÅÅL!


Fredrik kom i mål på 45:24. Fusk!Med det här resultatet kommer jag hamna i startgrupp 13.

Nu ser jag fram emot måndag och måndagens Östgöta Correspondenten :)

Uppdaterat: Det verkar vara fler vars GPS:er visat längre sträcka än 10 km. 10,2 km verkar vara det som de flesta fått som distans. Vi tänkte att det kanske hade med skottningen att göra, då de inte skottat hela bredden på banan.

10 kommentarer:

 1. Säger bara: outstanding!! =)

  SvaraRadera
 2. Wow, grattis! Grymt bra gjort! :-)

  SvaraRadera
 3. Bra gjort! Grattis!
  /Beate

  SvaraRadera
 4. Kanonbra gjort! Grattis! :)

  Du såg stark och motiverad ut efter ett varv tyckte jag. Sedan var jag tyvärr tvungen att gå så jag hann inte se när du passerade start-o-mål andra gången.

  Jag tror du kan ta dig långt på ett halv år, ett år! Ska bli spännande att följa :)

  SvaraRadera
 5. Grattis - vilken toppenbra tid! Och vad fin du är på bilden med F! kRAM

  SvaraRadera
 6. Bra jobbat tjejen! Snygga jackan på oxå:-) Kul att slå pers! O grattis även till Fredrik! Kram

  SvaraRadera
 7. Du är stark!!
  Jättebra gjort!!! Heja dig!!

  SvaraRadera
 8. Shit, va roligt Dessi!!! :D stor grattiskram

  SvaraRadera
 9. Bra jobbat! kul med att komma under en timme på milen! Det har hänt för mig på ett lopp att enligt min Garmin springer jag några meter till... Men det får va ett bonus ;)
  Hälsa och gratta Fredrik också. Kram

  SvaraRadera
 10. Fantastisk prestation! Vilka framsteg du gör! :) Grattis! Och Fredrik var duktig (snabb) också!

  SvaraRadera