tisdag 8 mars 2011

Status benhinnor

Efter transportlöpningen hem från gymmet fick jag känningar i benhinnorna. Det ömmar när jag klämmer på insidan av vaden (ca 5 cm ovanför fotknölen) och rakt fram på smalbenet. Det känns ungefär så mycket (eller lite) som det brukar när jag haft flera dagars vila. Samtidigt ömmar det lite i en sena/senfäste  i knävecket när jag gör vissa rörelser, vilket försvann när benhinnorna slutade ömma efter naprapat-besöket. Det känns som att det hänger ihop, men jag vet inte vad som är fel.

Det jag vet är att allt detta blir värre när jag springer hårdare pass och nedslagskraften blir högre. Därför ställer jag mig tvekande till träningarna med Akele. Det är väldigt synd då de träningarna gett mig mycket på andra plan.

Vidare har jag på senare tid känt att det här inte kanske inte är någon benhinneinflammation. En inflammation försvinner vid vila(?), och jag har testat att vila i två månader och försökt trappa upp löpningen därefter. Men det kommer tillbaka. Det finns något som kallas för kompartment syndrom. Vid kompartment syndrom är inte benhinnorna nog elastiska för musklerna vilket betyder att när musklerna sväller och blir blodfyllda under ansträngning kan inte benhinnorna utvidgas som de ska. Det leder till smärta och obehag. Men enligt det jag läst om detta får man inte ont efter träningen vilket jag ju får.

Mycket av det som står på Wikipedia om benhinneinflammation stämmer överrens med det jag upplever:
"Benhinneinflammation kännetecknas av en ömhet på insidan av skenbenets nedre hälft. Smärtan är vanligen mest intensiv 5-15 cm över den inre fotknölen, men kan ibland vara mer diffus. Till en början känns smärtan enbart efter aktiviteten, men vid fortsatt träning uppstår smärtan även under aktiviteten. Till slut förhindrar smärtorna utövning av aktiviteten som ger benhinneinflammation."
En orsak till smärtan sägs vara att muskeln på framsidan av smalbenet inte är lika stark som vadmuskleln. En övning för att få starka muskler på framsidan är att gå på hälarna.

Jag har läst på forum och en del säger sig ha blivit av med sina besvär sedan de stretchat vaderna i ungefär 15 min varje dag. Så nu blir det stretching (bl.a. den ni ser på bilden nedan), tåhävningar och hälgång varje dag framöver för att se om jag märker någon skillnad.

Jag är riktigt trött på att ha ont.

 
Hälgång och töjning av tibialis arterior. Bilder från hemovningar.se

4 kommentarer:

 1. Usch vad jobbigt det där låter, och så trist att det inte vill ge med sig. Jag håller tummarna nu för stretchingen iaf.

  SvaraRadera
 2. Själv försvann mina benhinne helt (för gott!?) när min naprapat visade mig hur man kunde tänja dem.
  Dvs, köra in tummen längs med kanten på insidan av vaden och flexa med foten samtidigt.
  Börja uppe och gå neråt, och när du kommit längst ner så gör du "propellern" med foten.

  Det tog mig en vecka att bli av med mina problem, och när jag börjar få känningar, så gör jag det i ett par dagar och vips så är det borta igen.

  SvaraRadera
 3. Hej
  jag tror du kan ha nytta av de övningar som denna blogg visar.
  http://maxwellsc.com/blog.cfm?blogID=60
  /Anders

  SvaraRadera
 4. Nattyxne: Tack!

  Thomas: Intressant! Har hört flera göra på det sättet men måste sätta mig in lite mer i det. Tack!

  Anders: Tack för länken! :)

  SvaraRadera