tisdag 24 maj 2011

Fotstatus

Efter Varvet i lördags ömmade fötterna. Men det var ändå låren som tog mest stryk. Förmodligen pga den kuperade banan. Dagen efter Varvet mådde fötterna som vanligt men jag hade träningsvärk i benen som gjorde att jag grinade illa i trappor. Vaderna protesterade aldrig konstigt nog. Jag hade väntat mig att de skulle ömma eftersom jag tog distansrekord i FiveFingers med hela 8 km. Men jag kände absolut ingenting där varken under eller efter loppet.

Jag hade tejpat höger stortå eftersom jag hade en spräckt blåsa precis under tån som jag kände kanske skulle ömma efter en bits löpning. Precis under tejpningen fick jag en liten blåsa (som nu är borta) men annars inga skador. Jag tror fötterna mådde bättre såhär än i traditionella löparskor för i dem fick jag alltid svåra smärtande blåsor mellan tårna. Det problemet har jag inte haft sedan jag började springa i FiveFingers.

Jag har sällan trivts så bra med ett par löparskor som med FiveFingers Speed. Även om jag eventuellt hade önskat lite mer dämpning vid framfoten i lördags för att slippa ömheten där så får jag faktiskt inte några andra problem. Inga skavsår, inga onda blåsor, inga stukningar. Inga andra skador heller som diverse motionärer och experter varnar för om man inte springer i skor med dämpning och pronationsskydd. Precis som att en sko som utvecklats i 40 år skulle vara bättre än våra fötter som utvecklats i miljoner år.

Det enda jag råkat ut för är en fantastisk löpkänsla :-)Fötterna i lördags efter 16 km löpning i FiveFingers och 5 km helt barfota:Min sambo Fredrik sprang också i FiveFingers Speed. Innan han gick över till minimalistiska skor sprang han i ett par tjocka Saucony vilket gjorde att han tog för långa kliv. I och med ett terränglopp skadade han knät eftersom foten landat på ett onaturligt sätt i nedförsbackarna. Sedan jag fick med honom "till den mörka sidan" har han inte känt av knät någonting. Jag hoppas han snart postar ett gästinlägg om sina upplevelser!

4 kommentarer:

 1. Din blogg är så inspirerande! Jag har länge varit sugen på "barfota"-löpning och igår slog jag äntligen till och köpte ett par Fivefingers i modellen Sprint. Den modellen verkade vara bäst för många olika typer av träning men jag har väl tänkt mig promenader och löpning i första hand. Har inte använt dom än men gick runt lite hemma i lägenheten igår och jag tycker de känns så tajta! Tog stl 37 efter rekommendation från säljaren (har oftast 37,5-38) för 38:orna var absolut lite för stora. Töjer de sig lite? Har du några bra tips på upplägg för en nybörjare?

  SvaraRadera
 2. Beate: Oj, tack! Vad kul att höra :) Jag antar att Classic (som jag promenerar i) och Sprint är ungefär lika förutom att Sprint har det där bandet över fotryggen. Jag upplevde mina Classic som väldigt tighta i början, nästan för små faktiskt. Men nu tycker jag att de har töjt sig och passar min fot bättre, så jag tror nog att de töjer sig. Det är synd att det inte finns halvstorlekar faktiskt.

  Om du ska börja springa i dina nya Sprint tror jag att det är bäst att börja väldigt försiktigt. Det har du säkert läst om :) Börja med ca 5 min löpning per pass några gånger i veckan och lägg sedan på ett par minuter varje vecka. I början kommer du förmodligen uppleva en kraftig träningsvärk i vaderna vilket tvingar dig att ta det väldigt lugnt. Så anpassa löpningen efter vad du själv känner att vader och fötter pallar med. Och försök inte att tänka så mycket på hur fötterna landar, jag sprang medvetet på tårna i början men sedan förstod jag att den nog är bäst om hela foten får vara med och landar nu med hela foten.

  Om du har en iPhone har Merrell en barfota-app om hur man vänjer sig vid att springa i deras Trail Glove och det är i stort sett samma sak som FiveFingers. Här kan du läsa mer om den appen:

  http://itunes.apple.com/us/app/go-barefoot/id421390163?mt=8

  Lycka till! :)

  SvaraRadera
 3. Ja, en halvstorlek större skulle varit perfekt men bra om de töjer sig lite iaf!

  Tack för tipsen, alla är olika så det finns väl inga generella råd mer än att ta det försiktigt och lyssna på kroppen. Ska börja med att promenera i dom och sen lägga till några minuters löpning som jag ökar successivt. Åh, vad det känns spännande! :)

  SvaraRadera
 4. Aj aj aj det ser inge vidare skönt ut :(
  Ha en fin kväll
  Kram från Veronica
  http://blogg.mama.nu/wavva/

  SvaraRadera