torsdag 5 maj 2011

Salomon Trail Tour

Invigningen av Salomon Trail Tour skedde i Linköping ikväll. Det var fullt av glada löpare som skulle springa årets första lopp. 5 eller 10 km fick man välja på. 5 km är min favoritdistans så det var inte svårt att välja :)

Starten gick strax efter kl 19 och jag frös rätt ordentligt innan start. Men så fort skottet ljöd glömde jag bort allt vad frusenhet heter. Det gick lite långsamt pga all trängsel i början men sen fick jag in en rätt bra fart. Kilometer 2 blev loppets snabbaste på 5:34 min/km. Banan var ganska flack (det fanns iallafall ingen backe som jag fick kämpa mig uppför) och gick på grusväg i Tinnerö eklandskap och i skogen med flis som underlag.

Tyvärr fanns inga kilometermarkeringar längs banan och när jag trodde att det snart skulle vara över visade det sig att det var över en kilometer kvar. Banan skulle vara uppmätt till 5 km enligt hemsidan men när det var 300 m kvar var jag inte ens i närheten av mål. Den här ovissheten gjorde enormt mycket för orken (i negativ bemärkelse) och jag tappade fart. Kände mig helt plötsligt väldigt tung och trött och här kom såklart backarna. Sneglade ner på Garmin när klockan slog om till 5 km blankt och den visade 29-nånting (tror det var 29:51), alltså personbästa på halvmilen med 10 sekunder. Det kändes lite kul men också surt när det resultatet inte skulle bli "officiellt".

Efter 6,2 km och många "Vart i helvete är målet?!" kom jag till slut i mål med ett försök till spurt de sista 50 meterna. Kände mig förbannad över att banan var hela 1,2 kilometer längre än vad jag var inställd på, men glömde bort det rätt snabbt när jag fick medaljen och frågan hur det kändes. -Skitjobbigt, svarade jag.

Min tid slutade på 37:46 min enligt Garmin och 38:01 enligt Racetimer. Det ger ett snittempo på 06:08 min/km. Pulsen låg i snitt på 197 slag/min vilket är 92% av max. Jag hade velat springa i 5 min-tempo under hela loppet men med trängseln i början och deppet på slutet gick det inte. Jag får ändå vara nöjd med min prestation. Jag kom på plats 31 av 88 i min klass.

Efter några minuter kom Fredrik, som sprungit 10 km, i mål. Han kom in på 46 min på en oförskämt låg puls på 180 (han har samma maxpuls som jag).

Jag sprang i favoriterna Inov-8 x-talon 212 och Fredrik i sina Merrell barefoot trail glove.5 kommentarer:

 1. Jag hade också tyckte det var skitjobbigt med att banan var längre - man har ju stenkoll för att veta hur snabbt man orkar springa.
  Bra jobbat!

  SvaraRadera
 2. Men vad konstigt att banan var så pass mycket längre!

  SvaraRadera
 3. Knäppt att banan var så mycket längre och att dom inte hade markeringar!! Men en bra tid ändå tycker jag nog allt!! :-)

  SvaraRadera
 4. bra jobbat! och väldigt konstigt ang den "uppmätta" rundan.. Höra med dem kanske?

  Men men! var på Coltings DEn nakna löparen igår! supertrevlit!

  SvaraRadera
 5. Tack för alla kommentarer! :)

  Arrangörerna har fått en del kritik i efterhand då båda starterna gick samtidigt och det var lätt att "fuska" eller ändra distans. 10 km-löpare sprang 6,2 km istället och vann då med den tiden.

  SvaraRadera