söndag 13 februari 2011

Benhinnorna :(

Just nu håller jag på och tänker fram och tillbaka, fram och tillbaka. Springa långpass ikväll eller inte? Det är inte motivationen som sätter stopp utan känningarna jag haft i mina vader de senaste springpassen. Även om det inte gör (jätte)ont så känns det ju att det är något som inte stämmer. Dels drar vadmusklerna ihop sig och ömmar, och sen har jag känningar i benhinnorna. Det har jag haft från och till i två år nu. Vila har inte hjälpt.

Jag borde kolla upp det, men jag vet inte vart jag kan vända mig. Vårdcentralen kan ju ingenting om löpning och kommer sannolikt bara ge mig rådet att sluta springa eller vila ett tag. "Jaha, gör det ont när du springer? Men spring inte då" Ungefär så. Jag fick rådet att vila helt från löpningen i två veckor sist jag hade kontakt med dem. Visst försvann smärtan, men när jag började springa igen kom det tillbaka. Alltid ilande smärta i skenbenen vid tryck efter ett löppass eller annat träningspass som involverar hopp.

Jag kan förstå det om det hade varit så att jag drämmer i fötterna hårt i backen med hälen först, men det gör jag inte.

4 kommentarer:

 1. vad trist Dessi. Jag skulle kolla med naprapat eller söka till en idrottsläkare. I stockholm finns ex på Solnastadion men i Linköping ingen aning. Det kan ha att göra med underlag, löpsteg, dämpning mm. Vader kan vara tillfälligt förhoppningsvis. KRAM

  SvaraRadera
 2. Tjena!

  Jag hade mycket besvär för ca 10 år sedan med benhinnorna (jag var då 20år). Efter konsultation med en sjukgymnast så sa han ett ord. Ordet var "STRETCHA" Sagt och gjort, jag gjorde som han sa och stretchade ca 3 ggr per dag. Jag stretchade framsida ben, under knät, de du har ont i, och vader. Efter någon vecka så var det borta.

  Förklaringen jag fick var att säckarna(benhinnorna) muskeln ligger i blir blodfyllda under aktivitet. Detta gör att muskeln expanderar, men inte säckarna dvs benhinnorna! Stretchen gör att behinnorna blir större och den blodfyllda muskeln kan växa fritt. Smärtan kommer ifrån att muskel inte kan expandera i benhinnan.

  Här är lite bra ställen du kan gå till om du vill ha hjälp:

  http://healthcare.linkopinghc.com/

  http://www.medcentrum.se/

  http://www.sportrehab.nu/

  Lycka till/Joakim

  SvaraRadera
 3. Jättebra länkar jag fick av dig Joakim! Har slängt iväg ett mail till Sportrehab, tack för länken!

  Det låter väldigt logiskt det du säger. Hoppas nu att de svarar på mitt mail så jag kan få detta undersökt.

  SvaraRadera
 4. Tråkigt med kroppondska... :(

  Har inget bra specifik tips, men väl ett generellt: om du funderar på naprapat, prova först att gå till en sjukgymnast istället. Efter 8 besök hos naprapat (á 480 kr) gick jag istället till en sjukgymnast (á 80 kr) och fick i princip samma hjälp.

  Lycka till!

  SvaraRadera