torsdag 3 februari 2011

Normalt betyder inte naturligt

Martin aka Projekt barfota tipsade mig om detta. Ett foto på en stam i Amazonas som lever barfota.


Titta på deras fötter, och framförallt tår. De är separerade eftersom fötterna används på ett naturligt sätt.

Vi stänger in våra fötter i skor med trånga tåboxar, kanske till och med klackskor med mycket smal front. För att det är snyggt. Men tänk vad det gör med våra fötter. Och tänk så vanligt det är med fotsvamp. Våra fötter får inte den luft de behöver eftersom vi har skor och strumpor på oss hela dagarna. Våra händer lider sällan av svamp eftersom de får vara ute i det fria.

Det är normalt att ha skor på sig idag, det är onormalt och perverst att gå utan strumpor och skor. Om det inte är på stranden i juli. Däremot är det inte naturligt att stänga inne fötterna i dagens moderna skor.Man bör leta efter skor med så tunn sula som möjligt, och som inte lutar. Tåboxen ska vara vid så att tårna får röra sig naturligt, bl.a. spreta när man sätter ner foten. Tårna fungerar som ett landingsställ. Om skorna du bär är för trånga kan tårna inte spreta och förlorar sin naturliga rörelse.

Idag är det väldigt vanligt med Hallux valgus:
Hallux valgus är en snedställning av stortån. Om benet i stortån ligger snett, trycks tån mot de övriga tårna, medan den del av tåbenet som sitter närmast leden i stället trycks utåt. Åkomman är vanlig bland dansare.

Hallux valgus orsakas av en kombination av faktorer, där skoval och ärftlighet är viktiga riskfaktorer. En trång sko kan bidra till att det efter hand gör mer ont i foten, i samband med att stortån ställs inåt och det bildas en bula på ledens utsida. Den vanligaste behandlingen består av att undvika trånga och högklackade skor. Operation kan vara ett alternativ för personer som har svårt att gå i vanliga skor.


Källa: Wikipedia


Så, gå barfota eller med tåstrumpor inomhus så ofta du kan! Kanske kan du till och med försöka träna barfota på gymmet?

2 kommentarer:

  1. när jag var på djungelbröllopet på Papua Nya Guniea skrattade byborna åt våra fötter!!! :D Och vi åt deras, för den delen :P

    Men, när jag tittar ner på mina egna så blir jag väldigt glad, har ju asbra separation mellan alla tår! Sen att jag har hälsprickor, förhårdnader och liktornar gör att jag genast blir ledsen igen. Jag var visst ingen djungeltjej...... ohwell! ;-)

    SvaraRadera
  2. Jag går oftast barfota hemma faktiskt. Är så himla varm om fötterna så det är skönt att slänga av sig strumporna inne! och på sommarn

    SvaraRadera