söndag 3 oktober 2010

Inov-8 x-talon 212

Post XC-Race

Tusen tack för responsen! Kul att kunna glädja andra genom att kråla i gegga! Det lär dyka upp lite bilder på deras hemsida under veckan, så då kommer ni se allt elände :)

Benen känns rätt bra idag ändå måste jag säga. Har träningsvärk i vaderna och baksida lår, men det är inte alls så farligt som det var efter 8 km-rundan förra söndagen. Då mår nog mina Speed sämre. Sulan har slitits på sina ställen:


Slitna efter gårdagens lopp och 140 km löpning/promenader sedan starten i juli


Inov-8 x-talon 212 & orientering

Har varit lite småsugen på orientering sedan förra hösten då jag pluggade i Dalarna och sprang i en skog med många spår där. Det var ofta orienterare där och det måste ju vara kul att få ytterligare en mening med löpningen än att "bara" må bra. Har funderat på geocaching, alltså skattjakt med hjälp av GPS-mottagare eller bara vanlig GPS-orientering. Men i Vidingsjö kan man få ta del av orienteringsklubbens kontroller och kartor om man bara vill testa på själv. Det skulle vara grymt kul att en gång i veckan cykla ut dit med Fredrik och leta kontroller i ett par timmar! :)

Jag var därför inne på Löplabbet idag, för att testa ett par Inov-8 x-talon 212 som jag hört mycket bra om. Ultraschmultra skriver att hon är helt kär i dem och vilket bra grepp de har. Hon har förresten en ny blogg, tillsammans med en annan tjej, som heter Into the wild. Väldigt bra blogg! Fick även ett mail från Linköpings orienterinsklubb, som anordnade loppet igår, om att FiveFingers inte är ett bra val vid den här typen av terräng. Kanske om man hade valt Trek Sport med grov sula men absolut inte Speed. Inov-8 kunde de däremot rekommendera.

Skon är grymt lätt och är inte uppbyggd någonting. Heel-toe-drop låg på 6 mm om jag inte minns fel, alltså inte så mycket lutning mellan hälen och tåpartiet. Ska man springa i skogen tycker inte jag att man ska springa med dämpade joggingskor. Då lär man ju vricka sig stup i kvarten! Förra sommaren sprrang jag i ett vanligt motionsspår i skogen med mina gamla joggingskor och jag stukade foten rejält. Jag fick hoppa på kryckor i en vecka eller två. Men då begrep jag inte varför det hände, mina skor var ju väldigt uppbyggda och hade gott om stöd överallt.Vilken nit jag hade gått på!
Löplabbet hade tyvärr inte min storlek inne men hon skulle beställa ett par i stl. 38,5. Jag har 37,5 i vanliga löparskor och 38 i FiveFingers så de lär ju vara för stora, men testa kan jag alltid göra. Finns inga halvstorlekar väljer jag 38:or annars är det 37,5 som gäller. Inov-8 x-talon 212 finns i 37,5 på addnature för 995 kr. Alltså är de inte särskilt dyra. Mycket grymhet för pengarna!

Annars är mina FiveFingers Flow Trek på gång! Northsport börjar skicka dem från den 10:e oktober. De tål dock inte tuffare terräng (alltså rakt ut i skogen a la orientering) utan dessa kommer jag springa med under hösten och vintern i banad terräng och på asfalt.

Min dröm är att bli bra på terränglöpning. Det skulle vara grymt kul att springa Lidingöloppet någon gång, den långa varianten alltså, på en bra tid. Fast jag känner mindre press på mig när jag springer i skogen, för det är mer en upplevelse än att bara jaga tider. 30 km terräng är dock betydligt mer än vad jag sprungit tidigare så det kräver mycket träning. Få upp styrkan i benen, frånskjutet och få en starkare bål. Undrar om man kan få tag i en PT som är inriktad på just terränglöpning? Sen har vi ju det där med att jag är tung som ett kassaskåp när jag springer. Man kanske kunde få hjälp med det också? Hela paketet så att säga?

Springer ni i skogen?
Och isåfall: Vad springer ni med för skor då?

5 kommentarer:

 1. Geocaching är hur kul som helst! Vi höll på rätt mycket för några år sen. Tycker jag absolut du ska prova! Och nu blev jag lite sugen på att återuppta det själv!!

  Jag springer med vanliga skorna i skogen eftersom det tyvärr blir allt för sällan, och jag tycker det är lyxigt med specialskor för saker som sker typ 2 ggr om året :) Men de där x-talonsen är jag sugen på den dag jag hittar någon skog i Skåne!

  SvaraRadera
 2. Kan rekommendera både Puma Trailfox och Salomon SpeedCross 2. De fungerar båda två väldigt bra för löpning både på elljusspår och på lopp som XC-race. X-Talon skorna har en tendens till att "vika" sig om man har ett "tungt" steg (vilket jag lider av) då dämpningen är väldigt mjuk.

  Springa i obanad terräng och lera är tokkul och är du intresserad av att prova orientering så finns det nybörjarkurser även för vuxna och det finns gott om möjligheter till att springa banor runt om Lkpg. Jättekul artikel om XC-race och löpning i terräng!

  SvaraRadera
 3. Glöm FiveFingers! Huaraches!
  Och bäst av allt: du kan göra dem själv. Googla får du se!

  SvaraRadera
 4. Det finns PT som har en specialinriktning på att träna löpare, kontakta PT school så kanske de kan förmedla dig?

  Jag känner igen känslan av mindre press när man springer terräng, känns roligare!

  SvaraRadera
 5. Kan rekomendera X-talon 212, funkar bra till mer än man tror. Sprang Lidingö 30km i mina.

  SvaraRadera