fredag 22 oktober 2010

Jogging och tempohets

Kul att se er syn på löpning och jogging! En del verkar tycka att långsam löpning är jogging medan andra kallar det löpning oavsett tempo. Kan hålla med om att ordet "jogging" klingar lite illa. Ibland kan det däremot vara ett bra ord att använda om man vill belysa att det gick lite långsammare i spåret utan att för den sakens skull behöva avslöja några tider.

Det känns som att folk automatiskt tolkar "löpning" som 4-5 min-tempo och att man är lite kaxig som kallar sig löpare om man inte är så snabb. Fast det kanske bara är mina egna hjärnspöken och fördomar? Det är mycket tempohets i löparvärlden, tyvärr. I en träningsbloggvärld full av konkurrens förstår jag dock om folk känner sig pressade. Kanske klingar det bättre att skriva vilken tid man sprang passet på istället för hur det kändes? Själv försöker jag skriva tiden och medelpulsen istället, för den visar hur mycket jag tog i under hur lång tid. Hur snabbt jag sprang är egentligen oväsentligt.

Skönt att det finns fler som springer långsamt iallafall. Hejja oss!

5 kommentarer:

 1. Det jag gör brukar jag kalla jogging, just eftersom jag inte känner mig riktigt "värdig" att kalla mig löpare då jag springer så långsamt och inte strävar efter snabbare tider. Och träningsbloggvärlden håller jag mig nästan helt borta från just pga. tempohets och den bild som nästan alla verkar vilja utmåla där allt går bra, utvecklingen går fort och är ett måste, och målet är bra, bättre, bäst! Inte ett dugg inspirerande utan bara förminskande när man som jag rör på sig bara för att må bra och nå optimal hälsa. Det är lätt att hamna i ett läge där man pressar kroppen till något som inte alls är särskilt hälsosamt egentligen, om man låter sig påverkas. Svårt!

  SvaraRadera
 2. Åh, ja. Jag håller med i det mesta förutom att jag faktiskt skriver ut mina tider, hastigheter och kilometrar. Jag känner att jag vill stå för hur långsamt det går och kanske våga uppmuntra nån annan som också känner sig lika långsam som jag... Eller lika snabb som jag för den delen :)

  SvaraRadera
 3. Skriver löpning eller jogging om vartannat men menar alltid samma sak :P jag springer ju sällan snabbare än runt 7 min/km heller så =) 5.58 är mitt rekord... men då höll jag ju på ofta med den sortens träning också!

  SvaraRadera
 4. Anna: Håller helt med dig! Man ska köra sitt eget race. Och för mig har löpningen blivit mer viktig i ett hälsoperspektiv än att skryta om snygga siffror. För visst skulle jag väl vilja vara snabb, men jag mår inte dåligt för att jag inte är det :)

  Annika: Jo det är sant! Jag skriver oftast ut tiden och sträckan, sen får man räkna ut tempot själv om man nu vill :) Det ÄR inspirerande. Jag inspireras mest av de som springer i mitt tempo eller något snabbare.

  Emma: Ja, jag med! Har du hittat några vintertights än förresten?

  SvaraRadera
 5. Nej, jag har faktiskt inte varit ute i några butiker och kollat. ska kika på Stadium imorgon tror jag.. för nu är vintern här verkar det som... -7 imorse när jag gick till jobbet och nu ligger det ett lager snö på backen.

  SvaraRadera