tisdag 13 juli 2010

Stevia - naturligt sötningsmedel

Idag har jag smakat på Stevia för första gången. Jag tog ett litet litet smakprov, kanske 1/3 kryddmått, på min tunga och det var extremt sött! Många gånger sötare än de vanliga sötningsmedel som finns, typ Canderel och Hermesetas. Men till skillnad från dessa är Stevia ett växtextrakt, är därför 100% naturligt och helt utan biverkningar.

I Japan har Stevia använts som sötningsmedel i livsmedel under 40 år och innehar drygt 40 % av den totala marknaden för sötningsmedel. Läs mer om Stevia.

Stevia får inte säljas i Sverige, EU sätter stopp. Men vanligt socker som ställer till problem världen över är helt OK. Anmärkningsvärt. Så tycker även Jonas Colting.

4 kommentarer:

 1. jag har alltid velat testa. men... stevia finns väl på blueberry lifestyle? har sett det i någon butik iaf, men kan ha varit på annat ställe...

  SvaraRadera
 2. Sara: Jag tror det är så att det inte får säljas som livsmedel, men att det går bra för t.ex. hälsokostbutiker att sälja det. Är dock inte helt säker.

  SvaraRadera
 3. Obegripligt att stevia inte är godkänt i Sverige. jag har inte smakat stevia men jag har varit nyfiken på stevia sen jag läste om att det var nyttigt, sänker blodsockret hos diabetiker, sänker blodtryck, dödar skadliga bakterier i munnen, minskar sug efter alkohol, osv osv. Det finns massor av studie som visar på postiva effekter men jag känner inte till några studier som visar på negativa effekter.

  SvaraRadera
 4. vilken snygg design på förpackningarna, de jag sett innan har sett så fula ut. Vart kommer dessa ifrån?

  SvaraRadera