fredag 2 juli 2010

Varför barfotalöpning?

"De moderna löparskorna är en av de sämsta uppfinningarna som har gjorts"

/Jonas Colting

Egentligen ska man väl fråga en expert, men jag har läst på bloggar, forum, sett videooklipp på youtube samt läst om studier på området och det verkar som att barfotalöpning faktiskt hjälper till att stärka upp muskler och leder och skyddar från löprelaterade skador. Vissa hävdar också att det går snabbare eftersom foten naturligt landar på framfoten vilket riktar kraften framåt. Man arbetar med gravitationen och inte emot som hälisättning gör.

Varför blev jag intresserad av barfotalöpning?

Generellt är jag intresserad av hur vi människor är konstruerade. Hur har evolutionen skapat oss? Hur ska vi äta, träna, sova etc.?

Jag har löptränat regelbundet i ungefär två år och har aldrig varit en snabb löpare. Har kommit till insikt om att det kanske är tekniken som sätter stopp för mig att utvecklas som löpare. Jag är en klassisk "heel-striker" som sätter i hälen långt framför resten av kroppen, vilket gör att jag hela tiden bromsar mig.

Jag blev först intresserad av pose-tekniken, dvs att landa med framfoten istället för med hälen. Jag har emellanåt testat tekniken i vanliga löparskor men upplevt det som svårt eftersom den uppbyggda hälen tvingar mig att sätta i hälen först.

Funderade på hur jag, utan att behöva tänka och kämpa, kan springa med framfötterna och var inne på Ecco Biom ett tag. Men valde ett gå ett steg längre:

Började istället leta information om Vibram FiveFingers, hittade till birthdayshoes.com fick nys om den senaste modellen - Speed - och blev kär direkt! Jag och min kille beställde ett par från Löplabbet, och vi är sålda båda två. Att springa helt barfota är ytterligare ett steg, men för nu väljer jag att springa i mina VFF.

Springer idag ett par kortare sträckor i veckan, några minuter varje gång för att vänja mig vid framfotslöpning. Känner att det är kul att springa, jag känner mig som ett barn på nytt!


1 kommentar:

  1. Nice blogg. Jag väntar otåligt på att min storlek skall komma i lager igen. Så jag också äntligen kan prova VFF. Tycker redan nu att skogslöpning i sig, stimulerar till ett bättre löpsteg.

    SvaraRadera