fredag 30 juli 2010

Träningslära om fötternas utveckling & träning på högfettskost

Fötternas utveckling
På sidan Träningslära, där blivande kostvetaren Nicklas Neuman och sjukgymnasten Jacob Gudiol härjar, skrivs det just nu om fötter, skor och barfotaträning. Klicka på länkarna nedan:

Skor, barfotalöpning, fotisättning (del 1 av 7) – Våra fötters utveckling

Skor, barfotalöpning, fotisättning (del 2 av 7) – Hur skor påverkar våra fötter

Studie om fettoxidation (fettförbränning) vid olika typer av kost
På samma sida kan man även läsa om en ny studie där man undersökte om fettförbränningen ökade med en större andel fett i kosten:

Fettförbränning vid mer fettrik kost – påverkar träning och fettsammansättning?

Resultatet som visade att fettförbränningen ökar om man äter mer fett var inte särskilt överraskande, men att träning snabbar på anpassningen var nytt för mig. Det verkar dock logiskt.

Det känns positivt att sådana här studier genomförs och uppmärksammas då säkerligen många kost- och träningsintresserade personer läser på Träningslära. Som Nicklas Neuman skriver skulle det vara än mer intressant med studier där deltagarna fick äta ytterligare mer fett, att studien fortgick under en längre period samt hur hårt tränande personer presterar på högfettskost.

Å andra sidan vet vi att bl.a. Jonas Colting äter stenålderskost och Björn Ferry LCHF. Han gick ju till och med och vann OS-guld på ägg och bacon. Det är även titeln på hans kommande kokbok. Ser fram emot den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar