söndag 15 augusti 2010

Intressant pulsfenomen

Ibland kan pulsen te sig lite konstigt, men vet man inte vad det beror på är det svårt att göra någonting åt det. Ibland stegrar min puls trots konstant ansträngning och det tycker jag är lite märkligt.

Läste i boken Pulsträning av Camilla Porsman (en kanonbok f.ö!) och såhär står det:
Pulsökning utan uppenbar anledning
Du tränar i jämn takt och följdaktligen borde pulsen hålla sig på en jämn nivå. Trots det märker du att pulsen ökar, trots att du inte ökat intensiteten.

Diagnos: Du har druckit för lite vätska och i och med det har blodvolymen minskat.

Lösning: Drick genast (vatten eller sportdryck beroende på hur långvarig aktiviteten är) och var i fortsättningen noga med att dricka regelbundet, inte bara när du är törstig. Tänk på att för varje procent vätska du förlorar, minskar din arbetsförmåga med cirka tio procent.
Tänk att något så enkelt som att ha druckit för lite kan påverka en så? Vi vet ju alla hur viktigt det är att dricka vatten, men när man pulstränar får man effekten av det svart på vitt.

2 kommentarer:

  1. Hart haft samma problem och också undrat vad det kan bero på, så vätska alltså. Måste blir mer duktig med det :) Peppkram

    SvaraRadera
  2. Det är normalt att pulsen ökar medan man springer. Det kallas för cardiac drift och sker oavsett hur mycket man har druckit.

    Dricker man efter törst så behöver man inte mer vätska. Snacket om att prestationen skulle försämras 10 % med 1 % vätskeförlust är bullshit.
    http://traningslara.se/vatskeintag-vid-traning-del-i-introduktion/

    SvaraRadera