fredag 6 augusti 2010

Mina fötter och mina hammartår

Nu ska ni få höra!

När jag var på fotanalys hos Foten i Linköping för 1,5 år sedan såg fotspecialisten direkt att jag hade sk. hammartår på tårna bredvid stårtårna. Jag "knep" med mellantårna mot marken och hade ganska länge haft små förhårdnader på de tårna eftersom de skavt mot skorna. Det upptäckte jag för kanske 4-5 år sedan. Bild på hammartå.

Den här informationen hittade jag på Landstinget i Kalmars hemsida:
Orsak och symtom
Hammartåställning innebär att tån kröker sig uppåt. Genom lokalt tryck uppkommer en ömmande hudförtjockning på ovansidan av tån. Oftast drabbas den andra tån, ibland kan orsaken vara så enkel som att tån är för lång, ibland flera tår. Orsaken är oklar, det finns dock ett samband med nedsjunket främre fotvalv och så kallad hallux valgus, d v s en snedställd stortå.

Behandling
Speciella inlägg som lyfter upp främre fotvalvet kan ibland ge lindring. Om besvären kvarstår trots detta kan man tillgripa operation.
För ca två veckor sedan upptäckte jag att jag inte längre kniper med mellantårna. De är numer raka! Möjligtvis kniper jag lite med övriga tår men inte så extremt som jag gjorde med mina mellantår. Bilden tog jag ikväll:Jag har provat ilägg med uppbyggt hålfotsstöd i ca 1,5 år men det har inte hjälpt. Jag promenerar mycket i mina FiveFingers och de har som bekant inget stöd för hålfoten och musklerna som sitter där får därför arbeta och stärks upp naturligt. Möjligtvis har min användning av icke-uppbyggda skor stramat upp mina fotvalv något vilket dragit tillbaka mellantårna så de slipper kröka sig.

Det känns inte helt långsökt. Ett lustigt sammanträffande är det iallafall! :-)

1 kommentar:

  1. I så fall sparar detta dig a whole lot of trouble i framtiden, hammartå är riktigt besvärligt. Har gjort pedikyr på flera äldre som haft det riktigt tufft :/

    SvaraRadera