tisdag 10 augusti 2010

Recension: Garmin forerunner 110

Jag har inte sett någon ingående recension av Garmin forerunner 110 så därför tänkte jag göra en egen.

Jag kommer även att jämföra klockan med Garmin forerunner 305 eftersom jag tror att många väljer mellan dessa två när det är dags för dem att köpa en pulsklocka alternativt att de som redan äger en 305:a kanske vill ha en nättare modell men som inte vill mista allt för många funktioner. Jag ska försöka ge er svar här.


Garmin forerunner 110

Så vad är det egentligen man får när man köper en Garmin forerunner 110?

Klockan kommer i tre olika modeller, en för tjejer, en för killar och en unisex. Unisex-modellen levereras utan pulsband och är lite billigare. Har du ett pulsband från Garmin sedan tidigare kan det alltså vara ett alternativ.

Infofält & data under träningen
Medan man utför en fysisk aktivitet får man reda på tid, klockslag, sträcka, puls och tempo/hastighet i realtid. Det finns även möjligheter att ställa in sk. Auto Lap (autovarv) om man t.ex. vill se hur snabbt den föregående kilometern förbrukades. Jag har ställt in min klocka på 1 km, men man kan även ställa in klockan på andra distanser om man t.ex. springer på bana och vill veta hur snabbt man springer varje varv. Detta syns dock bara på displayen just när man varvar så vill man ha koll gäller det att snegla ner på klockan vid just det tillfället.

På klockans display går det att se tre av dessa data samtidigt och två av dem är fasta, dvs. att de syns på displayen hela tiden. Trycker man på "page/menu"-knappen går det att switscha mellan klockslag, nuvarande puls och tid. Dessa syns i mitten på displayen med stora siffror medan sträcka och tempo/hastighet har mindre siffror.

Garmin forerunner 305 kan man själv ställa in antalet infofält som ska synas i klockan, 1-4 st fält. Här kan du välja allt mellan himmel och jord.


Garmin forerunner 305

Kaloriförbrukning
305:an använder information från tid och sträcka via GSP:en medan 110:an utgår från pulsen. Det går alltså att få reda på energiförbrukning inomhus med 110:an om man så vill.

Data efter träningen
När du laddat över datan från klockan till datorn kan du se lika mycket information från 110:an som 305:an. Många använder sig av Garmin Connect eller Sporttracks. Det senare fungerar endast på PC, medan Garmin Connect fungerar på alla datorer då det är ett internetbaserat program som du når genom din webbläsare.

Knappar
På Garmin foreunner 110 finns 4 st knappar placerade runt om klockan på sidorna. En av/på-knapp som även tänder bakgrundsbelysningen på displayen, en start/stop-knapp, en page/menu-knapp som bläddrar mellan tre olika infofält eller visar menyn vid längre intryckning samt en lap/reset knapp som markerar att ett varv sprungits eller som nollställer klockan vid längre intryckning.

Start/stopp knappen kan uppfattas som lite svår att komma åt och trög att trycka in. Speciellt om man vill stoppa tiden om man tagit ut sig hårt och är lite fumlig och svettig om händerna. Jag slinter iallafall lätt med fingret mot knappen. Helst ska start/stopp knappen vara lättillgänglig och lätt att trycka ner. På 305:an hade man gjort ett utmärkt jobb då knappen sitter uppe på klockan under displayen. Detta kunde man inte göra på 110:an eftersom man ville få ner storleken på klockan.

Design
Klockan känns väldigt uppdaterad utformningsmässigt. "Höljet" är gjort av gummi och tjejmodellen som jag har är ljusgrå med rosa detaljer. Runt displayen finns lite snirkliga grafiska mönster. Armbandet är även det i gummi och känns väldigt behagligt mot handleden. Själva spännet är i metall vilket känns lyxigt.

Slutsats
Kort skulle man väl kunna säga att 305:an är till för dem som vill ha så mycket information som möjligt under själva träningspasset, medan 110:an är en enklare modell som ger dig grundläggande information om ditt pågående träningspass. På 305:an kan du ställa in pulszoner, om du tränar pulsbaserat. Något som inte går på 110:an. Det går dock att se pulsen och man kan på ett relativt enkelt sätt själv räkna ut hur man ligger till.

Vilken ska man köpa?
Köp en Garmin forerunner 110 om du vill kunna se grundläggande information medan du springer och om du vill ha en nätt och snygg klocka. Köp en Garmin forerunner 305 om storleken inte spelar någon roll och om du vill kunna se avancerad information under träningspasset och om personliga inställningar är viktigt. Även priset spelar in, 110:an är nästan tusenlappen dyrare än 305:an.

Personlig åsikt
Jag har och är kanonnöjd med båda klockorna, men numer använder jag enbart 110:an då min kille fått ärva 305:an. Jag använder klockan även till vardags som vanlig klocka eftersom jag gillar designen.

Klockan visar mig det jag behöver veta under ett träningspass utan en massa krusiduller och har fått mig att börja lyssna mer på hjärtat än att stirra blint på tempo vid lugnare springpass.

Pris och tillgänglighet
Priset för en Garmin forerunner 110 ligger på runt 2400 kr medan Garmin forerunner 305 kostar ca 1500 kr som billigast enligt Prisjakt.

Plus
+ liten och smidig
+ designen
+ lätt att förstå och ställa in

Minus
- priset
- tillgängligheten (slutsåld nästan överallt)
(
- Start/stopp-knappen)

2 kommentarer:

  1. Hej, jag har precis köpt 110:an. Min kille har 305:an. På den kan man ställa in så att klockan piper efter varje avverkad km. Vet du om man kan ställa in det på 110:an? Tacksam för svar. (mian1979@hotmail.com)

    Mvh,

    Maria Persson

    SvaraRadera
  2. Jag har en Garmin 110, är mycket nöjd med den. Det enda jag har problem med är att "tömma" klockan på innehåll. Några gamla rundor ligger kvar i klockan och vill helt enkelt inte försvinna. Något du känner igen?

    Eva

    SvaraRadera